понеделник, 18 февруари 2019 г.

Lean - 5S като "проходилка" и "разядка" за сериозни занимания на терена Lean Production. Само 5 ли са "S"-овете или повече?

Хората, заинтригувани от 5S, обикновено първо научават, че 5S-ът е система, после че тази система не е "инструмент" на Lean, а накрая - че не е система, а подход.
И заедно с това виждат много случаи, при които и най-амбициозни Lean програми залагат в основата си 5S и дори го въздигат в ранг на "система", а не като прост сбор от добри практики. Въпросът "система" или "сбор от практики" може да е спорен, но не е толкова важен.

Трябва да сме убедени, а който не вярва нека да приеме на доверие, че чистотата и подредеността в и около работното място са важни фактори за производителност!

Според 5S работните територии, обхванати от тези практики, се набиват в очи с подредба, чистота, рационализъм и прагматизъм, подчинени на нуждите на конкретното производство или, в по-тесен смисъл, на стремежа производството да тече като плътен, равномерен и непрекъсваем поток, който се "изтегля/изпомпва" под действащата сила на пазар и/или конкретни клиенти. Само по себе си 5S не решава въпросите за потока, но е нужна и понякога доста силна предпоставка за това.

Работни територии за 5S може да са отделни "работни места", група работни места, приета за "работен участък", или по някакъв друг начин видяна и определена зона, в която се работи.

Винаги щом се отвори дума за 5S, запознатите с материята са готови да посочат 5-те стъпки.
Знае се и защо тези стъпки са наречени с "S". Ние пък сме избрали от кирилицата буквата  "П"

1. Подбери
Освобождаване на работните територии от всичко излишно. С най-голяма сила критерият за "излишно" се отнася до т.нар. "работна зона", в която ефективно се върши работата. Този критерий може да е комплексен. Излишни са нещата, останали от преди изпълнявана работа или подготвени за някаква по-далечна бъдеща работа. Излишни са неща, с които не се работи изобщо. Излишни са производствените отпадъци. Критериите за "излишно" са отворени ...

2. Подреди
Правилно, еднозначно, лесно видимо и рационално подреждане на всичко спасено от ножа, с който безжалостно режем всичко ненужно по т. 1. (1П) Подреждаме така, че да ни е удобно да работим и да не се хабим в излишно моткане. За най-добро подреждане може да ни се наложи да обмислим и намерим решение или да ревизираме съществуваща разстановка. Най-доброто подреждане бие на очи и създава респект. Двама души разговаряли и единият казал "За да разбереш едно нещо дали е добре направено, трябва да гледаш двата ръба." Другият веднага реагирал "Кои точно два ръба?" Отговорът бил "Няма значение. Във всяко нещо може да ги намериш. Ако трябва да са успоредни - ще погледнеш внимателно дали наистина е така. Ако трябва да са перпендикулярни или под друг ъгъл - провери внимателно дали е така. Дори и да няма ръбове, а да са овали някакви - и с просто око може да видиш, че едно нещо си е много добре изпипано!". Та така и с подредбата при второто S (2П)...

3. Почисти
Почистване. То е 3П. То помага на дисциплината. Помага на производителността. Помага на ефективността. Прави производствената територия пригледна и безопасна. Харчи производствено време, но това време се връща от други спестени времена в производството. Да не забравим моралните ефекти. Да не забравим, че не се прави когато ни дойде музата, когато тръгне някаква кампания ("Да изчистим цеха за един ден!"), а следва наш си вътрешен стандарт, който ни кара точно кога, кое, с какво и как да чистим. И още нещо - не по-малко важно. То е колко време ни се дава за чистене. На производството не му трябва маниаци "чистофайници". И последно - не разчитаме на наети специални чистачи, дори да имаме такива назначени. Чистим си и сами. Нищо че на наетите това им е работата, но не и на мястото, където ние работим и където ние трябва да се грижим за почистване.

С тези три стъпки основната задача, от тясна гледна точка на производството, е решена.
Ако наистина е така защо пък да не направим нещата по-прости и да спрем до третото "S"?
Да видим какъв е смисълът на 4-тото и на 5-тото S.

4. Покажи
Документиране е нужно по много причини. Най-добре е да документираме без документи (т.е. без да пишем текстове - със скици, снимки, таблици, чертежи, с каквото ни позволява да не четем, но добре да разбираме). И ако все пак се наложи нещо да се напише, нека документът да е кратък и ясен. Една от първите причини за документиране е да накараме някой да се запознае с документите и да се опита да ги приложи в режим на "Пробно изпълнение". Нека този някой да е опитен, да има свое мнение, да си позволява да ни прави забележки и да дава препоръки. Това пък ще наложи да пипаме пак документите, защото някои от нещата ще заслужават повторно внимание. И всичко това може да е съпроводено с мерене на времена, анализи на движения и прочее наблюдения за оптимизиране и подобрения

5. Подобри
Проверки, инспекции, одити, задържане, мерки от типа "анти-ентропия", мерки от типа "investment protection", подобряване, малки кайзени (всъщност, кайзените винаги и по природа са си "малки". Но това не означава, че са маловажни). Петатата стъпка трябва да стане стъпало за катерене към по-високи цели в посоката на Lean Production.

Но в това танго от 5 стъпки има и "невидими" стъпки, не по-малко необходими.

Първата от тях е, както се изразява понякога доц. Анастас Кехайов, "великденско почистване". Често пъти има нужда да се направят очевидно налагащи се действия в посока за постигане на най-елементарна (ако има такава) индустриална култура. Може да се случи положението, от което искаме да тръгнем, да е толкова плачевно, колкото когато Херкулес е правил 5П в авгиевите обори. Иска се да се почувстваш като стопанин на твоята си територия, да се развъртиш, и най-накрая да направиш неща, които все си отлагал, да решиш очевидни несъобразности, които досега си търпял. 
Това, за което става дума, е "нулевото S". Мястото му е преди другите пет.

Другата "невидима" стъпка обикновено я споменават по-просветени хора. Те казват "Има и шесто S - Safety". Това за шестото S го има даже в книги, статии и презентации. Работата обаче е малко по-друга. Шестото S не е Safety, следващо след петото S, а е по-скоро разпределено и паралелно Safety, относимо към всяка една от традиционните 5 стъпки. Какво значи това?
Когато се освобождаваш от излишъци, правиш това с идея и със стремеж за безопасност и сигурност. Когато подреждаш нещата мислиш и за сигурността. Когато почистваш - пак ... Когато документираш в документите залагаш норми за безопасност. и т.н.
Ако пак използваме буквата "П", шестото "S" ще го наречем "Пази се!"

И накрая човек няма как да не се досети, че и най-добрите решения и постижения на 5-те S може да се наложи да се пипнат. Защо? Повечето от критериите, свързани със стъпките на 5S-a може да са обвързани с характера на сега извършваната или скоро предстояща работа. А нещата в живота са такива, че от един момент, който може да знае, но най-често може да не знаем, сегашната работа ще отстъпи на друга, която може да е малко или повече различна. Ще се наложи ли пак да ревизираме нашето 5S, на което толкова му се радвахме? Ще се наложи - няма как. Или поне само в някои стъпки, или поне частично за дадена стъпка. Но това не е страшно. Нали вече сме му хванали цаката? И така - между два съседни по време и по решения 5S-a изглежда трябва да си имаме едно на ум за още едно седмо S, което на английски ще бъде за "Switch", а на български (ако пак е с "П") ще е "Промени се!"... Няма скука!

Няма коментари:

Публикуване на коментар