петък, 19 април 2019 г.

LEAN Training - SMED and Takt Time simulation - Симулации за SMED и Takt Time

Трудността при симулации на SMED изглежда да е в това, че нещо трябва да играе ролята на "оборудване", комплектовано с няколко вида сменяема "екипировка" и в това, че трябва да се измисли някакъв вид "работа", чрез ясен за всички в аудиторията процес. А те са най-различни

Сравнително просто е едно решение, при което "производството" използва като "материал" няколко вида монети, като "работата" се състои в това монетите да се слагат разделно, по видове, в контейнер (кутия). За различните комбинации от монети-"материали" се ползват няколко различни капаци за кутията със слотове за различните по размер монети. Това налага за всяка комбинация да се ползва отделен капак и когато комбинациите се сменят, то и капаците следва да се сменят. Комбинациите се сменят, защото "клиентите" обявяват свои искания и по тях се стартират производствени "поръчки" за даден вид комбинация.

Така описано всичко е много просто, но интересното е, че тази постановка съдържа доста голям потенциал за усложнения, с което симулацията става доста богата и разнообразна. 

Ето само някои от тези усложнения
1. Капаците за кутията се правят с четири асиметрични отвора, което налага съобразяване на посока, когато се слагат.
2. Закрепването на капаците става с няколко винта, като те нарочно са различни по размер и с различни глави, а това изисква за всеки от тях да има отделен инструмент (отвертка, бит). Модераторът на занятието може да усложни задачата, като предложи по-голям набор от инструменти, отколкото е нужно. Или инструменти, сред които има и неизправни.
3. Кутията е с една или две вътрешни прегради с нормално разположение в средата. Ако обаче една преграда се премести така, че да стесни обема за даден вид монета, това може да имитира "тясно място" в производството. Това ще налага ползваният капак да се свали, за да се опразни обем и пак да се сложи, ако "поръчката" изисква точно в тясното място да има много монети.
4. Сред монетите, предложени като "материал" за производство, може да има и други - с неподходящи размери или от стари емисии, което ще наложи да има входен контрол.
5. Редът на обявените от клиенти заявки може да бъде нарушен от внезапно обявена и спешна извънредна поръчка, при което текущото производство трябва да бъде (или не?) спряно и да се стартира спешната поръчка. Тя може да предизвика непланирана отпреди смяна на екипировка (т.е. на капака на кутията).

Всяко от тези усложнения е свързано и води към добре известни правила, които трябва да се прилагат и спазват при SMED решения и практики.

При изпълнение на такива производствени задачи може да се води хронометриране и в такъв случай ще е нужно да се дефинират и засекат времената Cycle Time, Lead Time и Takt Time.

Добра идея е "доставчик" на материали  и "клиент" да бъде модераторът.
Модераторът определя продължителността на работното време и генерира клиентските заявки.













































Няма коментари:

Публикуване на коментар