вторник, 31 март 2020 г.

COVID-19. Организационни и технически мерки в места с присъствена работа


Този материал е съставен в Алфа Куолити България в полза на хората, 

които трябва да бъдат на работните си места, но достатъчно защитени 

Уважаеми колеги и приятели, здравейте отново!

Предлагаме Ви нашите препоръки за вече доказани организационни и технически мерки за превенция на възникването и разпространението на вирусни и бактериални инфекции в такива организации и фирми, които извършват своите дейности с персонал на място.

Ако все пак естеството на работата го позволява, всеки който може, нека работи от вкъщи.
  • всеки хартиен документ, може да се прати и електронно – това ще е добра стъпка;
  • правете оперативки и водете търговски и други делови разговори конферентно;
  • има софтуер, който позволява споделяне на екран с голям брой събеседници;
  • за транспорта до и от работата – при наличие на свободни служебни автомобили,
    те може да се ползват от персонала, който иначе би ползвал обществен транспорт;
  • при транспорт с автобуси – обмислете възможността да се правят двойни курсове,
    като така ще се намали гъстотата на пътниците. Проветрявайте автобусите за всеки курс. Използвайте достатъчно често дезинфектанти за климатичната система;
  • на входовете на фирмите – за да не се струпват хора, ползвайте аварийните изходи като основни за отделните звена/цехове, за да не минават всички през едно място;
  • променете работното време в някои звена, за да няма пикове по входове и изходи;
  • ако това е възможно, нека отделните смени да не правят срещи за предаване на работа;
  • времената за физиологични почивки на отделните цехове да не се застъпват и да се увеличи броят на местата за пушене, пак с цел да се избегне струпване на хора;
  • ако нямате служебна столова – потърсете решение, с което да се спести излизането на персонала за обяд. Ако имате служебна столова – разместете обедните почивки (може да е свързано със разместване на смените), за да се намали концентрацията на хора. Почиствайте и дезинфектирайте между отделните групи за хранене;
  • обърнете внимание на вътрешната логистика – опитайте да скъсите маршрутите на транспортиране на материали и продукти и траекториите на придвижване на хора;
  • инсталирайте преградни пана, екрани и водни завеси за физическо отделяне на работните места и участъци;
  • почиствайте подовете и проветрявайте редовно работните помещения;
  • съоръжете работните места и участъци с локални вертикални аспиратори;
  • дезинфектирайте климатизаторите и другите системи, които нагнетяват въздух;
  • дезинфектирайте пропускателните устройства на входовете на фирмата и цеховете;
  • върху бърсалките за обувки пред цеховете да се слага зебло, напоено с хлорна вар;
  • при възможност ползвайте лампи с ултравиолетова светлина за дезинфекция на повърхности, вкл. на материали, незавършена продукция и завършен продукт, опаковки, междуоперационни тари и средства на вътрешно заводската логистика;
  • с оглед вида на купуваните материали и продукти и реда за входен контрол, може да е удачно някои материалида престояват известно време за „самоизчистване“;
  • поставете под особен контрол външните изпълнители на услуги на територията на предприятието: почистване, ремонт. Изобщо, ограничете достъпа на външни лица;
  • осигурете кани за гореща вода или други условия персоналът редовно да пие чай.
Преценявайте въздействието на прилаганите мерки върху качеството на процеси и продукти.


Екипът на Алфа Куолити ви пожелава здраве и кураж. Кризата не е по-силна от нас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар